Zelf AI-gegenereerde afbeeldingen maken voor je start-up met deze 3 tools (Incl. Voorbeelden)

AI-gegeneerde afbeeldingen zijn op dit moment helemaal hot and happening. Sommige mensen zijn laaiend enthousiast, terwijl anderen zich zorgen maken over de gevolgen. Maar één ding is zeker: vanaf 2022 zijn AI-afbeeldingen niet meer weg te denken uit het internetlandschap! En precies daarom kan je zelf niet snel genoeg beginnen met het maken van AI-afbeeldingen voor je start-up.

Je kan ze op verschillende manieren inzetten voor je website of app, zoals hero images, achtergrondafbeeldingen en meer. Daarmee weet je zeker dat je origineel bent, bespaar je veel geld op het kopen van afbeeldingen of illustraties, en doe je mee met de laatste trends.

Maar, waar te starten? De verschillende tools schieten al als paddenstoelen uit de grond, dus daarom zullen wij in deze blog de drie bekendste tools voor je vergelijken: Dall-E 2, Midjourney en Stable Diffusion.

Wat zijn AI-gegeneerde afbeeldingen, en wat kan ik ermee?

Voordat we ons in de tools gaan verdiepen, zullen we eerst even stil staan bij wat AI-afbeeldingen precies zijn. AI-gegeneerde afbeeldingen zijn, zoals de naam ook al zegt, door kunstmatige intelligentie gegenereerde afbeeldingen.

Een nieuw mediaformaat

Met de komst van AI-gegeneerde afbeeldingen ontstaat er een compleet nieuw media formaat, namelijk "synthetische afbeeldingen". Dit zijn afbeeldingen die niet door een mens zijn gemaakt, bijvoorbeeld met een camera, kwast, of illustratieprogramma, maar volledig door een computer zijn gegenereerd.

Makkelijk voor de gebruiker

Voor de gebruiker werkt het heel simpel: je geeft de tool een stukje tekst, een "prompt", en op basis daarvan genereert de tool 1 of meerdere afbeeldingen die passen bij jouw prompt.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Het bijzondere aan AI-gegeneerde afbeeldingen is dat de mogelijkheden eindeloos zijn - je kan een online Van Gogh-stijl afbeelding maken zonder ooit een kwast te hebben vast gehouden, of een realistische afbeelding maken van de Chinese Muur, zonder ooit Nederland te hebben verlaten.

De voordelen van AI-gegeneerde afbeeldingen

Nu vraag je je misschien af: wat heb ik hier nou aan? Ik kan namelijk gewoon een mooie stockfoto kopen voor mijn website of app. Maar AI-gegeneerde afbeeldingen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele stockfoto's.

  • AI-gegeneerde afbeeldingen zijn origineel: omdat ze door een computer worden gegenereerd, kun je er zeker van zijn dat niemand anders dezelfde afbeelding heeft als jij.
  • AI-gegeneerde afbeeldingen zijn goedkoop: je hoeft weinig of niets te betalen voor AI-gegenereerde afbeeldingen, terwijl stockfoto's je veel geld kunnen kosten.
  • AI-gegenereerde afbeeldingen zijn de trend: moet er een andere reden zijn om AI-afbeeldingen te gebruiken? Hoe cool is het dat een computer zulke afbeeldingen maakt!
  • AI-gegenereerde afbeeldingen zijn gemakkelijk te maken: je hebt geen speciale skills nodig om AI-gegenereerde afbeeldingen te maken. Alles wat je nodig hebt is een computer en de juiste tool.

Kan je AI-gegenereerde kunst verkopen?

Als start-up founder raakt je ondernemersgeest waarschijnlijk direct geprikkeld - want kan je de kunst dan ook verkopen? Het antwoord: in principe kan dat wel. Zo is dit kunststuk "Edmond de Belamy" in 2018 verkocht voor $432.500,- dollar!

Edmond de Belamy.png

Maar, let wel op of de tool die jij gebruikt doorverkoop van afbeeldingen toestaat. We zullen bij de tools die we bespreken in deze blog erbij vermelden of je de gegenereerde afbeeldingen zou mogen doorverkopen of niet.

Tool 1: Dall-E2

Dall-E 2 is op dit moment de bekendste AI-afbeeldingen generator. De tool is gecreëerd door OpenAI, het bedrijf van Elon Musk dat bekend staat om zijn werk op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Interessant feit over Dall-E: de naam is een samentrekking van de artiest Salvador Dalí en de held van de Pixar film Wall-E.

Hoe Dall-E zichzelf beschrijft: "DALL·E 2 is a new AI system that can create realistic images and art from a description in natural language."

Kosten: Je kan Dall-E gratis proberen (als je de wachtlijst bent doorgekomen). Als je extra afbeeldingen wilt maken, dan kost dat $15,- voor 115 credits. Het kost 1 credit om een "prompt" (het stukje tekst dat je intypt) in te sturen. Daaruit komen dan 4 verschillende afbeeldingen.

Dall-E gebruiken voor commerciële projecten? Ja, je mag Dall-E gebruiken voor commerciële projecten! Volgens hun website mag je de afbeeldingen los doorverkopen, maar ook gebruiken voor commerciële producten. Denk hierbij aan het gebruik van Dall-E afbeeldingen in jouw app, maar ook geprint op een t-shirt die je verkoopt. Alles kan en alles mag!

Dall-E werkt het beste voor: realistische afbeeldingen. Dall-E kan fantastische fotorealistische afbeeldingen maken!

Nadeel: Je kan geen gezichten uploaden en als je personen probeert te maken, zullen gezichten er altijd onrealistisch uitzien.

Tool 2: Midjourney

Midjourney is een nieuwe concurrent van Dall-E, en inmiddels al bijna even bekend!

Interessant feit over Midjourney: in hun team van adviseurs zitten grote namen zoals de CEO van Github, de founder van Second Life en de uitvinder van non-lineaire video editing.

Hoe Midjourney zichzelf beschrijft: "Midjourney is an independent research lab exploring new mediums of thought and expanding the imaginative powers of the human species."

Kosten: Je kan Midjourney gratis gebruiken. Let wel op, als je de gratis versie gebruikt worden al jouw afbeeldingen altijd automatisch openbaar!

Midjourney gebruiken voor commerciële projecten? Dit mag alleen als je voor Midjourney betaalt. Dat is $10,- of $30,- per maand, afhankelijk van welk pakket je kiest.

Midjourney werkt het beste voor: prachtige afbeeldingen die meer naar fantasy neigen dan realistisch zijn.

Nadeel: De gratis versie kan soms langs doen (1 tot 4 minuten) over het genereren van een afbeeldingen. Je moet dus geduld hebben!

Tool 3: Dream Studio / Stable Diffusion

De new kid on the block is Dream Studio, het web-interface van het Stable Diffusion model. Deze open-source software is gratis toegankelijk voor iedereen, en kan straks zelfs lokaal op je computer draaien. Let op! Hun webinterface is still een beta versie, dus ze zijn druk bezig de outputs te verbeteren.

Interessant feit over Stable Diffusion/Dream Studio: Stable Diffusion is het resultaat van een samenwerking tussen onderzoekers van Stability AI, RunwayML, LMU Munich, EleutherAI en LAION. Hun doel is om de software en code gratis toegankelijk te maken voor iedereen.

Hoe Stable Diffusion/Dream Studio zichzelf beschrijft: "Stable Diffusion is a text-to-image model that will empower billions of people to create stunning art within seconds. It is a breakthrough in speed and quality meaning that it can run on consumer GPUs."

Kosten: Je kan Stable Diffusion gratis testen via het webinterface Dream Studio. Je kan additionele credits erbij kopen. Zodra het programma gedownload kan worden, is het de bedoeling dat je gratis oneindig veel afbeeldingen kan maken.

Dreamstudio/Stable Diffusion gebruiken voor commerciële projecten? Hier staat niks expliciet over vermeld, maar het lijkt erop dat je de afbeeldingen mag gebruiken voor commerciële projecten omdat de CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication copyright afspraken erop van toepassing zijn. In andere woorden: er zit geen copyright op.

Dreamstudio/Stable Diffusion werkt het beste voor: dit moet nog blijken. Ze zitten nu in de testfase, dus er is nog geen specialiteit bekend.

Nadeel: Er kunnen nu nog soms blurry afbeeldingen uitkomen, omdat de AI nog niet altijd vlekkeloos werkt.

Hoe genereer je een AI afbeelding en hoe schrijf je een prompt?

De grootste uitdaging van het creëren van een AI-gegenereerde afbeelding is het schrijven van een prompt (het stukje tekst waar de afbeelding op wordt gebaseerd). Je kan het vergelijken met Google zoeken, je moet heel precies weten hoe je de vraag formuleert om het juiste resultaat te krijgen.

Het schrijven van een goede prompt vergt veel oefening en creativiteit, maar om je op weg te helpen geven we je hier graag een paar tips voor:

De ruwe prompt

De lengte van een prompt kan verschillen - het kan heel kort of heel lang zijn. Een korte prompt wordt ook wel "de ruwe prompt" genoemd, en vormt vaak de basis een langere versie.

Voorbeeld 1 (de ruwe prompt): "a dog"

Emotie

Vervolgens kan je ervoor kiezen om een emotie toe te voegen aan je prompt. Dit kan gaan over het object of karakter die je wilt afbeelden, maar ook over het "gevoel" van de gehele afbeelding.

Voorbeeld 2 (de ruwe prompt + emotie): "a happy dog"

Stijl

Dit is een heel belangrijk gedeelte van de prompt. Met de stijl geef je aan wat voor soort afbeelding je wilt. Denk hierbij aan:

  1. Realistic
  2. Oil painting
  3. Pencil Drawing
  4. Gothic, fatasy
  5. Sci-fi
  6. Neon
  7. Ga zo maar door

De stijl voeg je toe aan de ruwe prompt.

Voorbeeld 3 (ruwe prompt + emotie + stijl): "a pencil drawing of a happy dog"

Artiest

Als je wilt, kan je er ook nog een artiest aan toevoegen. Voorbeelden:

  1. Rembrandt
  2. Van Gogh
  3. Banksy

Voorbeeld 4 (ruwe prompt + emotie + stijl + artiest): "a pencil drawing of a happy dog in the style of Van Gogh"

Fotografie

Goed, we stappen even weg van onze potloodschets van een blije hond, want ook met fotografie komen er gave afbeeldingen tevoorschijn!

Voorbeeld 5 (ruwe prompt + fotografie (mens)): "a photograph of young people working at a start-up"

Voorbeeld 6 (ruwe prompt + fotografie (object)): "a photograph of a yellow couch in front of a blue wall"

Voorbeeld 7 (ruwe prompt + fotografie (object) + beschrijving): "a photograph of a yellow couch with red wine stains in front of a blue wall". Hierbij zie je dat alleen Dall-E2 de prompt goed heeft begrepen.

Wil je dit zelf testen?

Er zijn eindeloos veel variaties te verzinnen op je prompt - teveel om hier allemaal te noemen. Daarom delen we graag het meest uitgebreide prompt handboek die we konden vinden met je!

Ideeën voor het gebruik van AI-gegenereerde afbeeldingen voor je website of app

Nu we AI-gegenereerde afbeeldingen in het algemeen hebben besproken, is het tijd om eens te kijken hoe je ze kunt gebruiken voor je website of app. AI-gegenereerde afbeeldingen kan je op verschillende manieren gebruiken, zoals:

Hero afbeeldingen

Een hero afbeelding is de grote afbeelding bovenaan je homepage, meestal met tekst erbovenop.

Met AI-gegenereerde afbeeldingen kun je een hero image maken dat perfect het gevoel weergeeft dat je wilt overbrengen met je website of app. Je kunt ook een AI-gegenereerde afbeelding maken die elementen van je product bevat, waardoor het meteen duidelijk is waar je startup over gaat.

Achtergrond afbeeldingen

Je zou misschien niet zo snel denken aan AI-gegenereerde achtergrond afbeeldingen, maar ze kunnen juist een geweldige toevoeging zijn aan je website of app. Een goed gekozen achtergrondafbeelding kan je site of app er professioneler uit laten zien, en AI-gegenereerde afbeeldingen bieden een bijna oneindig aantal mogelijkheden.

Afbeeldingen in blog posts

Als je een blog hebt, kunnen AI-gegenereerde afbeeldingen een geweldige manier zijn om je berichten of artikelen een visueel tintje te geven. Je kunt bijvoorbeeld een AI-gegenereerde afbeelding gebruiken om een punt in je artikel te illustreren, of om een lange lap tekst te breken.

Logo's

Een logo is een van de belangrijkste elementen van je merk, dus het is zeker de moeite waard om de AI-tools te gebruiken voor inspiratie voor je logo!

Uitbreiden icon sets

Gebruik je iconen, maar mis je net de juiste? Genereer nieuwe iconen op basis van je huidige collectie.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het bouwen van je app of website? IGNE is als tech partner gespecialiseerd in in het helpen van startups met het ontwikkelen van hun app en website. We helpen je graag, dus schroom niet om contact op te nemen als je vragen hebt of op zoek bent naar tips!

Let's talk

ready to ignite?

UP