Hoe je de juiste tech partner kiest voor jouw startup

Moet je een technische medeoprichter aantrekken om jouw technologie uit te bouwen? 

Moet je een hackende medeoprichter aan boord halen om jouw verkoop een vliegende start te geven? 

Moet je een programmerende medeoprichter vinden om jou te kwalificeren voor financiering?

Nee,
nee
en
nee.

Één van de ergste fouten die een oprichter kan maken, is geloven dat een zakelijk probleem kan worden opgelost door een medeoprichter aan zich te binden. Op Forbes vind je zelfs een stappenplan hoe je jouw startup zónder een dergelijk profiel kunt opbouwen.

Het lijkt een simpele en gemakkelijke oplossing, waarbij een paar procenten in aandelen worden opgegeven voor wat tienduizenden dollars aan vooruitgang zouden kunnen zijn. Maar pas op: niets is pijnlijker voor een jong bedrijf dan een medeoprichter aan trekken om uitvoerende werk te doen en die hij / zij vervolgens ontgroeit kort nadat die taken zijn voltooid.

Hoe je een medeoprichter selecteert en beoordeelt, heeft niets te maken met wat jouw bedrijf moet doen, het heeft alles te maken met wat jouw bedrijf gaat worden.

Deze eigenschappen moeten op jouw radar komen te staan;

  1. Persoonlijkheid > trackrecord - Op integriteit kun je bouwen.
  2. Complementair - Alpha vs. Beta, Optimistisch vs. Sceptisch, Extravert vs. Introvert.
  3. Gezond overleg - Lukt het ook om het eens te zijn dat jullie het oneens gaan zijn?
  4. Wat wil je uit het leven halen? - Gelijke niveau in (eigen) ambities is een must.
  5. Niet lullen maar poetsen - Kijk verder dan een goede eerste indruk.

Juiste categorie - Medeoprichters, partners, werkgevers en medewerkers

De vier fundamentele categorieën mensen waarmee je werkt zijn: Medeoprichters, partners, werkgevers en medewerkers (freelancers nagelaten).  De laatste twee hebben een zeer traditionele verticale relatie. Medeoprichters en partners hebben meer een laterale relatie, hoewel ze niet helemaal op hetzelfde niveau staan. Maar de verschillen in werkrelatie tussen de eerste twee en de laatste twee zijn dramatisch.

Het kan een hele carrière duren voordat je een voor jou ‘perfect’ ogend werkrelatie treft met de beste werkgever. Net zo kan het pas 400 hires later zijn dat je jouw vacature zo scherp hebt ingericht, dat de best beschikbare kandidaat zich bij je aanmeld en jullie prettig samenwerken.  Tijdens een carrière maak je allerlei soorten werkrelaties alle verschillende categorieën. Dat gezegd hebbende, raden wij het aan om enigszins bewust te worden van de verschillende relaties en deze voor jezelf met elkaar te vergelijken. 

De kwaliteit van de relaties komen zijn doorgaans terug te rekenen naar de persoonlijkheidsfitness. Het is dus geen zoektocht naar iemand met wie je altijd goed kan opschieten. Het is geen match tussen werkstijlen of managementstijlen. Het is niet zoiets als een goede of slechte date. Nee, je gaat een imperfecte werkrelatie aan en de kwalitatief beste werkrelaties zijn die met de minste frictie waardoor je het snelst de meeste meters kunt maken.

Het vinden van een medeoprichter of partner komt er allemaal op neer of je al dan niet met deze persoon kunt samenwerken om een ​​succesvol bedrijf op te bouwen en te laten groeien. Ook door de tegenslagen heen.

Daarom schrijven wij dit artikel. IGNE gelooft er heilig in dat je als ondernemer jouw keuzes moet kunnen onderbouwen op feiten, naast jouw ondernemersinstinct. Hoe ga je een technische co-founder aanstellen wanneer je nog niet precies weet wat jouw startup voor technische kennis nodig heeft? 

We weten donders goed dat wij onszelf nu promoten, maar dit heeft een reden: genoeg oprichters hebben in het verleden bij ons aangeklopt met een vraag aan hun techniek te werken. Een technische co-founder had allerlei definitieve besluiten genomen over de inrichting van de tech-stack, maar was inmiddels vertrokken bij het bedrijf. Pijnlijk.

Met een technische partner kun je stapsgewijs snappen wat je nodig hebt. Bij IGNE zijn we het bijvoorbeeld gewend om plaatsvervangend aan een CTO ingeschakeld te worden. Zo kunnen ondernemers met minimale risico zich wagen aan digitale producten of het opschalen van hun huidige techniek. Daarop komt vaak de vraag of IGNE niet kan helpen met het aantrekken van een juiste medeoprichter in de vorm van een CTO. Wij hebben enige introspectie verricht en kwamen op vijf kerneigenschappen uit waarvan onze klanten het eens waren dat dit het verschil hielp maken. Of je nou direct een CTO aantrekt of eerst met minder risico de techniek op de schop neemt met een tech partner: het maakt niet uit. Deze vijf eigenschappen geven de doorslag om ons te helpen verschillende ondernemers naar succesvolle keuzes te begeleiden;

1. Persoonlijkheid > trackrecord

Deze is vanzelfsprekend, maar oh zo belangrijk om na te leven, vandaar dat deze als eerste genoemd wordt ook. Een fancy portfolio of CV is geen vanzelfsprekendheid voor een gewenste output. Vraag liever door op de moeilijkste uitdagingen en hoe deze opgelost werden. Denk er misschien ook over naar om te vragen naar de ‘most epic fails’ en hoe hiervan hersteld is. Eerlijkheid duurt het langst, ook in tegenspoed. Vind iemand die fouten en moeilijkheden bijhoudt en daar lessen uit onttrekt.

2. Complementair

Ben jij een dromer of een kritische denker? Heb jij liever een brainstorm of een vergadering met een strakke planning? In elke relatie is zelfkennis de basis om het maximale uit elkaar te halen. Zo ook met een tech partner. Ken je jouw kwaliteiten en uitdagingen, dan is het een stuk makkelijker in te schatten of jouw lange termijn samenwerking een plezierige gaat worden.

3. Gezond overleg

Soms moet je het ook oneens met elkaar kunnen zijn. We hebben allemaal onze opvattingen en er zijn vaak meerdere wegen naar Rome. De truc voor een succesvolle samenwerking met een (technisch) individu als medeoprichter of een uitbestede externe blijft altijd hetzelfde. Je moét (ja: moét) de manier van gespreksvoering waarborgen. Een gesprek moet een veilige ervaring zijn voor iedere deelnemer.

Ze komen met vernieuwende ideeën, denken kritisch mee en ondervragen bijkomende uitdagingen snel.
Founder Stamtafel

4. Wat wil je uit het leven halen?

Je wilt de wereld veranderen. Jouw idee, nu bedrijf, maakt verschil in de levens van massa’s. Mag je best wel trots op zijn. Dat betekent wel dat je een een bepaalde drive hebt die gematcht moet worden. Wij laten je zien hoe je met jouw techniek om moet gaan. We leren je graag dat techniek altijd een middel is en geen doel. Wanneer onze lessen er met de paplepel in zijn bij je: gefeliciteerd - we gaan nog een wereldveranderaar vinden. We leven in een tijd van autodidactiek omdat informatie over haast alles voor haast iedereen beschikbaar is. Onze eerste gouden les: vind iemand die zijn / haar lessen (lees dieptepunten) kan onderbouwen als een overwinning. Ken je die quote van Nelson Mandela al? “Ik verlies niet, ik leer of ik win.

5. Niet lullen maar poetsen

Uiteindelijk blijft techniek een redelijk abstract fenomeen. Spreek daarom tussentijdse zichtbare doelstellingen af, met een heldere te verwachten output. Zo kun je als niet-technische ondernemer toch grip op de zaak houden. Met een concrete roadmap aan te leveren tussenstappen houd je de voortgang van het ontwikkelwerk scherp in de gaten en kun je tijdig bijsturen indien nodig.

Conclusie

Je zoekt in een tech partner dezelfde kwaliteiten als in een eigen CTO. Een partij die je (hopelijk) zo snel mogelijk blind kunt vertrouwen op hun integriteit. Naast een oprechte aard, is het ook handig dat ze specifiek passen bij jouw persoonlijkheid. Er bestaan grote volumes ontwikkelaars in veel verschillende smaakjes, IGNE nodigt je uit om ons startup-minded aanpak te komen verkennen. Hebben we een click, dan kunnen we gaan kijken of we nog steeds door dezelfde deur kunnen na het bespreken van onderwerpen waar we het oneens over waren. Lukt dit ook, dan spreken we ambities uit en koppelen we daar realistische doelstellingen aan. Zowel vanuit de techniek en zichtbare tussenstanden, maar ook groeicijfers van jou uit als ondernemer om je te pushen te blijven ontwikkelen en groeien. Techniek is altijd een middel om jouw dromen te faciliteren. Wij dagen je uit met techniek jouw dromen te realiseren.

Let's talk

ready to ignite?

UP