IaaS vs. PaaS vs. SaaS: De verschillen uitgelegd

IaaS vs. PaaS vs. SaaS: De verschillen uitgelegd

Het lijkt wel alsof iedereen het tegenwoordig heeft over allerlei soorten “aaS”-oplossingen: SaaS, IaaS, PaaS. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?

Als tech agency zijn wij gespecialiseerd in het bouwen van softwareoplossingen voor bedrijven en ondernemers. In de praktijk horen we daarbij vaak van innovatiemanagers en ondernemers dat het verschil tussen de termen niet altijd duidelijk is.

In deze blog leggen we daarom uit wat IaaS, PaaS en SaaS zijn, wat de voor- en nadelen van elk model zijn en geven we voorbeelden. En of je nu of je nou een oplossing wilt aanschaffen of zelf (laten) ontwikkelen - na deze blog ben je als innovatiemanager of ondernemer beter in staat om de juiste keuze te maken tussen Iaas, PaaS, en SaaS voor jouw organisatie.

Wat is Cloud Computing?

Voordat we dieper ingaan op de verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS, is het belangrijk om te begrijpen wat cloud computing is.

Cloud computing verwijst naar het gebruik van externe servers en opslagruimte om gegevens en applicaties te beheren en op te slaan. In plaats van dat bedrijven hun eigen hardware en infrastructuur onderhouden (zogenaamde “on-premise” oplossingen), kunnen ze gebruik maken van cloud diensten van providers zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform.

Cloud computing heeft de manier veranderd waarop bedrijven hun IT-infrastructuur beheren. Het stelt bedrijven in staat om snel en gemakkelijk schaalbare oplossingen te implementeren zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de infrastructuur - erg handig dus!

Source: https://www.grandviewresearch.com/ (via source)

Cloud computing is bijzonder interessant voor organisaties om de volgende twee redenen:

  • Externe verkoop: inspringen op een groeiende trend. Er is een enorme vraag naar cloud-gebaseerde producten, zoals blijkt uit de groei van de markt. Door jouw doelgroep een cloud product aan te bieden, ben je in een betere positie om in te spelen op deze trend en je bedrijf te laten groeien.
  • Interne performance: eenvoudig te implementeren. Cloud-gebaseerde oplossingen zijn vaak eenvoudiger te implementeren, bieden betere schaalbaarheid en vereisen minder onderhoud. Dit maakt deze oplossingen interessant om zelf in je organisatie te implementeren.

IaaS, PaaS en SaaS: de verschillen

Cloud computing maakt het dus mogelijk om verschillende IT-producten “als een service” aan te bieden. Maar daar is nog niet alles mee gezegd, er zijn verschillende varianten van cloud computing service modellen:

  • IaaS (Infrastructure-as-a-Service);
  • PaaS (Platform-as-a-Service);
  • SaaS (Software-as-a-Service).

Dit zijn drie manieren om de cloud te gebruiken voor je bedrijf. Het betekent dat je niet langer je eigen IT-infrastructuur en software hoeft te beheren, maar in plaats daarvan betaalt voor wat je gebruikt.

Met IaaS kun je betalen voor opslag, netwerken en virtualisatie wanneer je het nodig hebt. 

PaaS biedt nog meer services, zoals tools voor hardware- en softwareontwikkeling die beschikbaar zijn via het internet.

En SaaS geeft je de hoogste mate van leveranciersbeheer door volledige softwareoplossingen te "huren".

In de afbeelding hieronder kun je zien wat het verschil is tussen IaaS, PaaS en SaaS en hoeveel beheer je van de leverancier krijgt bij elk service model (of, als je het zelf gaat aanbieden: erbij moet leveren).

Source: LeanIX

IaaS (Infrastructure-as-a-Service)

We stipten het net al kort aan: Infrastructure-as-a-Service (IaaS) is een cloud computing-model waarbij een derde partij de infrastructuur voor een bedrijf levert.

Deze infrastructuur omvat servers, opslag en netwerkcomponenten. Het bedrijf kan deze componenten vervolgens gebruiken om hun eigen toepassingen en diensten te bouwen en te beheren.

IaaS-providers bieden een schaalbare infrastructuur waarmee bedrijven snel kunnen groeien zonder zich zorgen te maken over de hardware. Bedrijven kunnen de infrastructuur aanpassen aan hun behoeften en betalen alleen voor wat ze gebruiken.

Voorbeelden van IaaS-oplossingen

Voorbeelden van IaaS-oplossingen zijn DigitalOcean, Microsoft Azure en Google Compute Engine.

Voordelen van IaaS

  • Schaalbaarheid: Bedrijven kunnen snel hun software-oplossingen opschalen zonder zich zorgen te maken over de hardware.
  • Flexibiliteit: Bedrijven zijn zelf in controle - ze kunnen namelijk de infrastructuur aanpassen aan hun behoeften.
  • Kostenefficiënt: Bedrijven betalen alleen voor wat ze gebruiken, waardoor de kosten laag kunnen blijven.

Nadelen van IaaS

  • Technische expertise vereist: Bedrijven hebben technische expertise nodig om de infrastructuur te beheren en om de oplossingen verder te ontwikkelen.
  • Beveiliging: Het bedrijf is verantwoordelijk voor het beveiligen van hun eigen infrastructuur.
  • Legacy systemen: Als je werkt met legacy software (een verouderde applicatie die gebaseerd is op achterhaalde technologie en standaarden) kan het soms lastiger zijn om deze over te zetten op de cloud.

PaaS (Platform-as-a-service)

Platform-as-a-Service (PaaS) gaat een stapje verder. PaaS is een cloud computing-model waarbij een derde partij een platform levert waarop bedrijven hun applicaties kunnen bouwen en beheren. Dit omvat de infrastructuur en middleware die nodig zijn om applicaties uit te voeren.

PaaS biedt ontwikkelaars de tools en omgeving die ze nodig hebben om applicaties te ontwikkelen, testen, implementeren en beheren. Het platform maakt het eenvoudiger voor bedrijven om hun softwareoplossingen te bouwen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur en middleware.

Voorbeelden van IaaS-oplossingen

Enkele voorbeelden van PaaS-oplossingen zijn Google App Engine, Heroku en AWS Lambda.

Voordelen van PaaS

  • Snellere ontwikkeling: PaaS stelt ontwikkelaars in staat om sneller applicaties te bouwen, te testen en te implementeren, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de onderliggende infrastructuur.
  • Schaalbaarheid: PaaS-oplossingen zijn vaak erg schaalbaar, waardoor bedrijven snel kunnen groeien zonder zich zorgen te hoeven maken over de infrastructuur.
  • Flexibiliteit: Net als bij IaaS heb je hoge mate van flexibiliteit - je kan namelijk PaaS gebruiken als basis zelf de software ontwikkelen. Let wel op: PaaS-oplossingen kunnen beperkingen opleggen wat betreft het gebruik van bepaalde programmeertalen, frameworks en tools.

Nadelen van PaaS

  • Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Bedrijven zijn beperkt in hun aanpassingsmogelijkheden, omdat ze afhankelijk zijn van de infrastructuur en middleware die door de provider wordt geleverd.
  • Vendor lock-in: Bedrijven kunnen vast komen te zitten in een specifieke PaaS-oplossing en het kan moeilijk zijn om over te stappen naar een andere oplossing.
  • Beveiliging: Net als bij IaaS, blijft het bedrijf verantwoordelijk voor het beveiligen van hun applicaties. Hier moet je dus goed op letten.

SaaS (Software-as-a-Service)

Software as a Service (SaaS) is een populair cloudmodel waarbij de leverancier alle aspecten van softwarelevering verzorgt, inclusief data, middleware, servers, opslag en de app zelf. Bij IGNE hebben we veel ervaring in het ontwikkelen van SaaS-oplossingen voor bedrijven en ondernemers.

Met SaaS hoeft een bedrijf zich geen zorgen te maken over het beheren van de infrastructuur of het installeren en onderhouden van software. In plaats daarvan kunnen ze direct toegang krijgen tot de software via het internet en betalen ze vaak op basis van een abonnementsmodel.

Voorbeelden van SaaS-oplossingen

Voorbeelden van SaaS-oplossingen zijn Salesforce, Hubspot, Google Workspace en Zoom.

Voordelen van SaaS

Software-as-a-Service (SaaS) heeft allerlei pluspunten voor bedrijven en hun teams - zowel als je het wilt gebruiken, maar ook als je het wilt ontwikkelen:

  • Makkelijk in gebruik: Zonder installatie of download is SaaS simpel te gebruiken. Je kan er namelijk vaak gewoon via je webbrowser in!
  • Geen technische kennis vereist: als je SaaS gebruikt, heb je daar geen technische kennis voor nodig. Als je het wilt ontwikkelen en verkopen, zorgt dit ervoor dat je potentieel een grote doelgroep kan bereiken.
  • Besparen op kosten: SaaS zit vaak in een gezamenlijke of multi-tenant omgeving. Als je dit goed regelt, zijn de licentiekosten lager dan bij ouderwetse modellen. Voor ontwikkelaars betekent dit dat je op veel groter volume je SaaS product kunt aanbieden.
  • Schaalbaarheid: SaaS-oplossingen zijn makkelijk uit te breiden of in te krimpen, afhankelijk van wat je nodig hebt.
  • Integratie: Veel SaaS-oplossingen werken samen met andere SaaS-aanbiedingen, dus je hoeft geen extra server of software te kopen.
  • Upgrades: Met SaaS geniet je meteen van de nieuwste software en updates.

Nadelen van SaaS

Voordat je kiest voor het gebruiken of ontwikkelen van SaaS, moet je ook weten wat de mogelijke minpunten zijn.

  • Data-beveiliging: Omdat er veel gevoelige info wordt gedeeld met servers buiten de deur, kunnen beveiliging en regelgeving in het gedrang komen.
  • Beperkte aanpassing: SaaS biedt maar weinig ruimte om functies en mogelijkheden aan te passen.
  • Samenwerking met andere apps: Het kan lastig zijn om SaaS te koppelen aan bestaande apps en diensten, omdat ze van elkaar afhankelijk zijn.
  • Minder controle: Gebruikers hebben weinig zeggenschap over wat de software doet, hoe het presteert, wanneer het uitvalt of hoe hun data wordt beheerd.
  • Verspilling: Door het gemak en de schaalbaarheid van SaaS hebben bedrijven vaak overlappende, onderbenutte of ongebruikte apps.
  • Potentiële beveiligingsrisico’s: Medewerkers schaffen soms nieuwe SaaS aan of melden zich aan zonder dat IT het weet. Zulke onbeheerde SaaS-apps kunnen beveiligingsrisico's opleveren.

Zelf SaaS ontwikkelen?

Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van je eigen SaaS-oplossing? Houd de volgende tips en adviezen dan in je gedachte:

  1. Definieer je doelgroep: Bepaal wie je potentiële klanten zijn en wat hun behoeften en wensen zijn. Dit helpt je bij het ontwikkelen van een product dat aansluit op hun behoeften.
  2. Bepaal je businessmodel: Kies een prijsmodel dat past bij je doelgroep en de waarde die je SaaS-oplossing biedt. Veelvoorkomende prijsmodellen zijn bijvoorbeeld abonnementsmodellen, pay-as-you-go en freemium-modellen.
  3. Ontwikkel eerst een MVP: een MVP (minimum viable product) is het minimale product dat je nodig hebt om de markt op te kunnen gaan. Deze eerste versie van jouw product bevat alleen die functionaliteiten die nodig zijn om erachter te komen of jouw idee aanslaat bij jouw aanstaande klanten. Zo kun je aanstaande klanten al in een vroeg stadium ervaring laten opdoen met jouw product.
  4. Kies de juiste tech stack: een tech stack is een combinatie van technologieën die worden gebruikt om een app te maken. Denk hierbij aan software, programmeertalen, frameworks, libraries en cloud-oplossingen.
  5. Focus op gebruiksgemak: Zorg ervoor dat je SaaS-oplossing intuïtief en eenvoudig te gebruiken is. Dit verlaagt de drempel voor potentiële klanten om het product te proberen en te blijven gebruiken.
  6. Investeer in beveiliging en compliance: Neem de beveiliging van je SaaS-oplossing serieus en zorg ervoor dat je voldoet aan de relevante wet- en regelgeving. Dit is niet alleen belangrijk voor je klanten, maar ook voor je eigen reputatie en aansprakelijkheid.
  7. Zorg voor integratiemogelijkheden: Maak het eenvoudig voor klanten om je SaaS-oplossing te integreren met andere tools en systemen die ze al gebruiken. Dit vergroot de kans dat ze voor jouw product kiezen.
  8. Blijf innoveren: Houd je SaaS-oplossing up-to-date en blijf nieuwe functies en verbeteringen toevoegen om concurrerend te blijven in de markt.

Hulp nodig bij het ontwikkelen van jouw SaaS-oplossing?

Dan kan het fijn zijn om te kunnen sparren met een tech partner met veel ervaring met het ontwikkelen van SaaS-producten. 

IGNE is zo’n tech partner. We hebben ervaring in het samenwerken met start-ups en het kiezen van de juiste tech stack voor jouw fase. Lees vooral verder over onze eerdere projecten. En schroom niet om contact op te nemen voor een kop koffie, want we denken graag met je mee!

Let's talk

ready to ignite?

UP