Technische due diligence voor early-stage start-ups: een checklist voor succes

Gefeliciteerd! Als je dit leest, betekent dat waarschijnlijk dat je investeerders hebt gevonden die mee willen doen in jouw pre-seed of seed investeringsronde.

Bij een investeringsronde komt vaak een technische due diligence kijken. Dat betekent dat investeerders een kijkje willen nemen onder de motorkap van jouw software.

Dit is niets om je zorgen over te maken, maar wél iets om goed op voorbereid te zijn. Als venture studio en tech-partner van start-ups vinden we het belangrijk dat ondernemers de handvatten hebben om door de technische due diligence te komen.

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog, neem dan vooral contact met ons op!

Wat is technische due diligence?

Technische due diligence is het proces waarbij investeerders de technische aspecten van een start-up onderzoeken voordat ze beslissen om daadwerkelijk te investeren.

Het doel? Simpelweg om te kijken of er geen technische lijken in de kast liggen. Zijn de technologische doelen haalbaar? Hoe ver is het product al ontwikkeld? Wat is de architectuur? Wat is de tech stack? Is de kwaliteit van de code voldoende (of is er tijd en ruimte om deze te herschrijven)? Is de code schaalbaar, en is dat nodig?

Ook als je alleen nog maar een no-code MVP hebt ontwikkeld, kan er een technische due diligence plaatsvinden. Dan zullen de investeerders kijken naar jouw plannen voor het ontwikkelen van het daadwerkelijke product. Heb je dit voldoende uitgedacht, en werk je met een tech partner met voldoende expertise voor het volledig ontwikkelen van het product?

Wie voert technische due diligence uit?

De technische due diligence wordt altijd geïnitieerd door de investeerder, hier hoef je niet zelf mee te komen.

Veel Venture Capitalists (VCs) hebben technische experts in hun team zitten. Je komt in de praktijk twee soorten “onderzoekers” tegen:

  1. De beoordelaar is een ervaren tech-generalist en heeft geen specifieke kennis van jouw tech stack of domein. Bijvoorbeeld iemand die eerder CTO is geweest van een succesvolle start-up.
  2. Als je een tech-georiënteerde start-up aan het bouwen bent, kan het zijn dat er ook een specialist wordt uitgenodigd in jouw specifieke domein. Wees in dat geval voorbereid op diepgaande vragen over jouw tech domein!

Vaak is er in een investeringsronde één VC die de “lead” neemt. De andere investeerders vertrouwen deze VC op het doen van grondige due diligence.

De fasen van technische due diligence

Hoe uitgebreid de technische due diligence is, is met name afhankelijk van twee factoren: de grootte van de investeringsronde, en de relevantie van tech in jouw product.

Bij een kleinere investeringsronde (lees: onder de 500.000 euro) en voor een “simpele” app hoef je niet te veel te verwachten van het onderzoek. Dit kan al zo simpel zijn als een eenmalig gesprek tussen de onderzoeker van de VC en jouw tech lead of tech partner.

Bij grotere investeringsrondes en meer tech-georiënteerde producten kan de technische due diligence veel uitgebreider zijn. Dan kan er een heel team op geplaatst worden door de investeerder die jouw software van A tot Z uitpluist. Ook kan er dan een onafhankelijke partij worden ingeschakeld om het onderzoek uit te voeren.

Over het algemeen bestaat een grote technische due diligence uit de volgende fasen:

Voorbereiding

De 'due diligence’ procedure begint meestal nadat beide partijen van de overeenkomst (de investeerder en jouw bedrijf) een intentieverklaring (Letter of Intent) hebben ondertekend. Dit document beschrijft hoe het due diligence proces eruit zal zien om uiteindelijk tot de investering te komen.

Zowel jij als de potentiële investeerder(s) moeten ook een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) ondertekenen om vertrouwelijkheid te waarborgen. Hetzelfde geldt voor externe experts die deelnemen aan het onderzoek.

Aanvang

Zowel jij als de potentiële investeerder moeten akkoord gaan met alle aspecten van het due diligence-proces, inclusief:

  • De planning voor due diligence en elk van de fasen
  • Welk gedeelte van de software en assets je met de onderzoeker deelt (de “scope”)
  • Hoeveel mensen van jouw team worden geïnterviewd
  • Hoe je jouw documentatie en software zult delen met de onderzoeker

Na het vastleggen van deze voorwaarden, moet je de documentatie voorbereiden voor beoordeling.

Onderzoek

In deze fase bestudeert het due diligence-team documenten over jouw producten en diensten, softwarearchitectuur, intellectueel eigendom, interne activiteiten, beleid en IT-middelen. Verderop in de blog leggen we uit wat er allemaal wordt geëvalueerd tijdens technische due diligence.

Meeting

Wanneer de onderzoekers alle documentatie hebben bekeken, zullen ze met jou en je technische team in gesprek willen gaan. Ze willen dan je product “in actie” zien. Hierbij moet je bijvoorbeeld een demo geven en de technische performance laten zien.

Follow-up

Het is belangrijk dat je de vragen van het due diligence team snel en adequaat beantwoord. Het is niet erg als je niet overal een antwoord op hebt - je bent met een reden op zoek naar investeringsgeld.

Houd er rekening mee dat de investeerder soms na afsluiting van het onderzoek toch nog extra vragen kan hebben. Wees hier op voorbereid.

Rapport

Het due diligence-team maakt gedetailleerde rapporten van hun bevindingen. In dit rapport wordt de ingeschatte waarde van jouw software beschreven, met mogelijke gebreken en risico’s.

We stipten het eerder ook al aan, maar als je een kleinere investeringsronde ophaalt hoef je je niet al te druk te maken om de grootte van het onderzoek. Dan is het vaak slechts de documentatie opsturen en een kort gesprek met vragen vanuit de technische expert.

Wat wordt geëvalueerd tijdens technische due diligence?

Tijdens technische due diligence zal de investeerder inzicht willen krijgen in verschillende onderdelen van jouw product:

Product en de doelen

De technische expert van de VC wil een duidelijk beeld krijgen van het product en de technologische doelen van jouw start-up. Wat is de visie achter het product? Hoe past het in de markt? Welke technologieën zijn gebruikt en waarom?

Zorg dat je daarbij een duidelijke product roadmap hebt geschetst. Waar wil je heen met het product? Dit kan bijvoorbeeld gaan om de functionaliteit, gebruikerservaring, performance, schaalbaarheid en beveiliging van het product.

Infrastructuur en architectuur

De technische expert van de VC zal ook kijken naar de infrastructuur en de architectuur van het product. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van de technologie stack, de serverinfrastructuur en de cloud-diensten die worden gebruikt.

Code review

Een van de belangrijkste aspecten van de technische due diligence is de code review. Hierbij wordt de kwaliteit van de code geanalyseerd, op zoek naar mogelijke problemen zoals bugs, beveiligingsproblemen, en inefficiënte code. Ook wordt hier gekeken of er voldoende documentatie aanwezig is, zodat anderen in de toekomst de code kunnen begrijpen en wijzigen.


Het gaat er niet om dat de code nu al perfect is, maar wel dat je deze problemen meeneemt in je investeringsprognose.

Toekomstige groei en schaalbaarheid

Een ander belangrijk aspect van de technische due diligence is de evaluatie van de schaalbaarheid van het product. Hoe goed kan het product schalen als het aantal gebruikers en transacties toeneemt? Zijn er beperkingen die de groei van het product kunnen belemmeren?

Beveiliging en privacy

Investeerders willen weten welke beveiligings- en privacyrisico's er zijn en hoe deze worden aangepakt. Ze willen weten of er voldoende maatregelen zijn genomen om de gegevens van gebruikers te beschermen en of het product voldoet aan relevante wet- en regelgeving. Houd hierbij ook rekening met richtlijnen zoals de AVG.

Team en processen

Tot slot zal de technische expert van de VC kijken naar het technische team en de processen die worden gevolgd. Hoe groot is het technische team? Hebben ze de juiste vaardigheden en ervaring om het product te ontwikkelen en te onderhouden? Zijn er processen en procedures geïmplementeerd om de kwaliteit van de code te waarborgen en de ontwikkeling van het product te optimaliseren?

Tips Voor Een Succesvolle Technische Due Diligence

Zorg dat je je goed voorbereid op de technische due diligence. Als je investeerder een technische due diligence wilt inplannen, vraag dan of er bepaalde dingen zijn die je moet voorbereiden.

Hier zijn een aantal praktische tips:

  • Verdiep je in de onderzoeker. Wie is deze persoon, wat is hun achtergrond? (Tip: gebruik hier LinkedIn voor)
  • Zorg dat je duidelijke afspraken maakt met je team over gedrag tijdens het onderzoek. Onthoud: het is geen sales pitch!
  • Plan ruim voldoende tijd in voor de voorbereiding en evaluatie van de technische due diligence. Het is een leermoment in jouw start-up avontuur.
  • Verontschuldig je nergens voor. Je bent op zoek naar investeringsgeld voor een reden: je product hoeft niet perfect te zijn.
  • Wees duidelijk in wat al bestaat en wat plannen/doelen zijn. Houd de verkooppraatjes een beetje in toom.
  • Wees zelfverzekerd - jij bent de expert van jouw app. Onthoud dat de investeerder aan jouw kant staat, ze willen dat jij slaagt.
  • Ontspan, geniet, en zie het als een grote stap in jouw succesverhaal

6. Checklist voor een succesvolle technische due diligence

Om je technische due diligence succesvol af te ronden, raden we je aan om in ieder geval de volgende vragen voor te bereiden:

Team en Tech Partner

  • Wie zit er in het team?
  • Wie is verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen?
  • Wat zijn de tech kwalificaties van het team of jouw tech partner?
  • Wat zijn de verantwoordelijkheden in het team?
  • Kan jouw tech partner meegroeien met het product als dat nodig is?
  • Hoe gaan jullie om met feedback binnen het team?

Product

  • Heeft jullie product een monolithische, microservices, of een serverloze architectuur?
  • Wat is de reden dat jullie voor deze architectuur hebben gekozen?
  • Hoe schaalbaar is jullie technologie nu?
  • Met welke integraties en APIs werken jullie? Deel hiervan de documentatie.
  • Hebben jullie contracten met servers, datacenters of IT outsourcing services?
  • Wat is jullie tech stack? Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
  • Wat is de huidige staat van jullie code? Hoe “clean” is het geschreven?
  • Wat zijn de risico’s die aan de huidige code zijn verbonden?
  • Werken jullie met kwaliteitsmanagement tools?
  • Hoe goed is jullie software beveiligd? Zijn er cybersecurity risico’s?
  • Zijn jullie compliant met data reguleringen zoals de AVG?
  • Hebben jullie back-up servers?
  • Wat is jullie product roadmap?

Werkproces

  • Wat zijn jullie huidige werkprocessen?
  • Hoe goed is het development team afgestemd op het “business” team?
  • Wat is de productiviteit van verschillende teamleden?
  • Wat voor werkproces hanteren jullie? Werken jullie volgens bepaalde methoden, zoals Scrum?

Intellectueel Eigendom

  • Hebben jullie patenten of patentaanvragen lopen?
  • Hebben jullie auteursrechten?
  • Hebben jullie licenties voor IT-systemen en -software van derden
  • Hebben jullie samenwerkingsovereenkomsten? (licenties, samenwerking, outsourcing, gezamenlijke ontwikkeling en onderzoek en ontwikkeling)

Conclusie

Ook als early-stage start-up is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op technische due diligence. Als je een investeringsronde gaat ophalen, is er namelijk een goede kans dat investeerders dit onderzoek willen uitvoeren.

Ben je niet zeker of jouw tech wel door de due diligence heen komt? Of ben je op zoek naar een tech partner om samen jouw app of software mee te ontwikkelen?


Bij IGNE hebben we veel ervaring met het samenwerken met start-ups. Neem gerust contact op met ons op voor een kop koffie. Wij helpen je graag verder om de beste oplossing voor jou te vinden!

Let's talk

ready to ignite?

UP