Platform om startups sterker uit de coronacrisis te helpen

Over Kraak de Crisis

Competitie waarin 300 duurzame startups tijdens de coronapandemie streden om een startkapitaal van €40.000.-

Door IGNE

Concept, branding, online platform en voting app

Doorlooptijd

6 weken van vraag tot livegang

Resultaat

300 startups die hun ideeën in heel korte tijd onder groot publiek konden pitchen

In cijfers

20.000+ stemmen en 50.000 bezoekers in 2 weken | €40.000 startkapitaal + coaching | Interview in Trouw

Hoe de coronacrisis jonge startups een kans gaf

Halverwege maart 2019 leek de tijd ineens stil te staan. Het coronavirus zorgde ervoor dat men massaal aan huis gekluisterd zat. Het bleek het ideale moment om de creativiteit van ondernemers te gebruiken. Er ontstonden massaal sociale en duurzame initiatieven die hun weg naar realisatie zochten. Kraak de Crisis is opgezet om precies deze jonge startups te helpen niet alleen de crisis te overleven maar er sterker uit te komen.

Professionele coaching en €40.000 startkapitaal voor de winnaars

Kraak de Crisis is een nationale competitie voor jonge startups. Via het platform van Kraak de Crisis konden de jonge startups hun idee pitchen. Het team van Kraak de Crisis heeft alle inzendingen beoordeeld. Uiteindelijk hebben zo’n 300 jonge startups via het platform een eigen pagina gekregen om hun idee te pitchen aan het grote publiek en vervolgens publieksstemmen op te halen. De drie startups met de meeste publieksstemmen gingen er vandoor met een startkapitaal van €25.000, €10.000 en €5.000 én kregen alle drie professionele coaching door de adviseurs van Consultancy firma PWC en Frisse Blikken. Dé ingrediënten voor een vliegende start!

Concept, branding en realisatie

Als mede-initiatiefnemer en techpartner van Kraak de Crisis, hebben wij meegedacht over het concept en de branding. Vervolgens hebben wij het platform gebouwd waarop de startups zich konden presenteren op hun eigen startup pagina en de ‘public voting app’ gemaakt voor het verzamelen van de publieksstemmen. Dit alles is niet alleen binnen 6 weken gerealiseerd, ook de hele competitie is binnen dit tijdsbestek afgerond. Met als knaller een live finale in een tv studio!

Het startkapitaal voor de winnende startups is gesponsord door onderzoeksinstituut TNO, de topsector Energie (een consortium van bedrijven en onderzoeksinstituten) en de provincie Gelderland. Consultancy firma PWC en Frisse Blikken hebben hun mensen beschikbaar gesteld voor professionele coachingsessies met de winnaars.


Duurzaamheid en sociaal ondernemerschap voorop

Het was kicken om te zien hoeveel verschillende initiatieven er zijn ontstaan tijdens de coronacrisis. Ideeën die gepitcht werden liepen uiteen van meer eetbaar groen in de stad, afvalvrije luiers, een mechanisme om tegelijk energie uit zon en wind te halen tot een veggie snackbar en onderwijs op de boerderij. Vanuit IGNE zijn we er trots op dat we binnen zo’n korte tijd een platform wisten te realiseren waar al deze ideeën werden ingezonden, beoordeeld en gepubliceerd om vervolgens stemmen op te halen bij het grote publiek.

Eerlijk gewonnen dankzij de public voting app

Het publiek mede laten bepalen wie het meest geliefde concept pitchte is natuurlijk gaaf maar wel een secuur proces. We wilden koste wat het kost voorkomen dat het stemproces oneerlijk zou verlopen. Daarom ontwikkelden wij een tweestapsverificatie in de app. Deze verificatie maakte het mogelijk om de echtheid van iedere stem te controleren.

Nadat meer dan 50.000 mensen het ‘Kraak de Crisis’ platform bezochten en ruim 20.000 mensen hun stem uitbrachten, heeft de jury in een live finale drie winnaars gekozen. De gelukkig startups die er met een geldsom én professionele coaching vandoor gingen, waren:

  1. Holland Houtland
  2. The Bin
  3. Een bodem vol leven

Zij hebben hun prijs gebruikt om hun bedrijf verder te laten groeien en een volgende te kunnen zetten in het ondernemerschap. Meer over Kraak de Crisis lees je in het artikel van Trouw

Aftermovie

jeroen@igne.nl06 27 01 59 30
Jeroen van Geelen
Directeur
Volgende case

Een revolutie in beachvolleybal: 5 teams, 3 rondes, 1 King of the Court